środa, 13 lutego 2013

020. truskawki na cieście francuskim z kremem

       Nie mogłam się powstrzymać i mimo pewnych niepowodzeń postanowiłam dokończyć ten pyszny deser. Jeśli macie możliwość kupowania ciasta francuskiego - róbcie to jak najczęściej i przygotowujcie go na słodko, słono.






składniki potrzebne na deser:
- arkusz ciasta francuskiego;
- żółtko;
- krem;
- ok 500g truskawek;
- cukier brązowy;
- 3 kostki mlecznej czekolady.

składniki na krem:
- 200 ml śmietanki kremówki;
- serek mascarpone;
- 3 łyżki cukru pudru,
- pół laski wanilii.
















sposób przygotowania:
     Ciasto wałkujemy żeby było nieco większe, smarujemy żółtkiem dzielimy na tyle części ile nam odpowiada, i wkładamy do piekarnika na 10 minut na 200 stopni, następnie 10 na 150. Kremówkę ubijamy, stopniowo słodzimy, dodajemy serek oraz wanilię.  Ciastka, gdy się upieką odkładamy do ostygnięcia, a krem do lodówki. Truskawki kroimy na pół. Na gotowe spody francuskie kładziemy truskawki, posypujemy cukrem oraz wyciskamy szprycą krem, a następnie trzemy czekoladę na wierzch. 



















bon apettit!


5 komentarzy:

  1. Ogladalam dzis w TV taki deser tylko z malinami - Gordona Ramsaya :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jak przepysznie to wygląda <3 Takie wariacje z ciastem francuskim zawsze gwarantują wspaniały smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. 'Gotuj z Gordonem Ramsayem' czy jakos tak :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto francuskie ;d

    OdpowiedzUsuń