składniki potrzebne na stripsy:
- 800 g skrzydełek z kurczaka;
- papryka słodka;
- sól;
- pieprz;
- mąka kukurydziana;
- mąka pszenna;
- jajko;
- woda gazowana;
- mleko.
składniki potrzebne do zapiekanki:
- średniej wielkości brokuł;
- zioła prowansalskie;
- sól;
- pieprz;
- mozarella;
- ser żółty;
- cheddar.
składniki potrzebne na dip:
- jogurt naturalny;
- majonez;
- suszona cebula;
- sól;
- pieprz.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą w odpowiednich dla nas ilościach ( ważne jest próbowanie w trakcie przygotowań) - odkładamy do lodówki.
Brokuł dzielimy na różyczki - gotujemy w osolonej wodzie.
Z obu mąk, mleka, wody, soli, pieprzu oraz jaja rozrabiamy płynne ciasto, pozostałe mąki mieszamy ze sobą by pozyskać panierkę.
Ugotowany brokuł, cedzimy, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie cheddara kroimy na drobno, mozarellę kroimy w kostkę ( w przypadku jednej dużej kulki kroimy ją na drobne części).
Wyjmujemy skrzydła, każdy najpierw maczamy w cieście, następnie w panierce tak by nic się od nich nie odklejało. Podgrzewamy fryturę ( lub olej) we frytkownicy do 180 stopni, następnie po kolei smażymy skrzydła ( frytura bądź olej nie nadają się do następnego użytku po wykonaniu tego posiłku).
Brokuł układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi kolejno nakładając trzy sery. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, wkładamy naczynie na 10 minut. Gotowe stripsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu, podajemy je razem z dipem oraz zapieczonymi brokułami.
bon apettit!
Wpadłabym na taki obiad :) Brokuł, ser i te stripsy, moja słabość... Nie narzekałabym!
OdpowiedzUsuń