Pierwszy raz robiłam lasagne w domu - wyszło bardzo dobrze, a nawet lepiej. Polecam każdemu przygotować wszystko samemu - począwszy od ciasta, po sos oraz farsz :)
składniki potrzebne na makaron:
- 2 jajka
- 0,5 kg mąki
- sól
- woda;
- 2 łyżki oliwy.
składniki na farsz:
- mięso mielone;
- papryka słodka;
- czerwona papryka;
- cukinia;
- czerwona cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- puszka pomidorów;
- sól;
- pieprz.
+ ser żółty.
składniki na beszamel:
- 4 łyżki masła;
- 4 łyżki mąki;
- 2,5 szklanki mleka;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- sól;
- pieprz.
sposób wykonania:
Zaczynamy od beszamelu : roztapiamy masło z mąką, następnie stopniowo dodajemy mleko - na koniec doprawiamy. Następnie wszystkie składniki na makaron dodajemy do siebie - ugniatamy - dzielimy na części - wałkujemy na odpowiednie dla nas rozmiary - odkładamy do wyschnięcia. Warzywa na farsz podsmażamy na oliwie - kolejno paprykę, cukinię, cebulę, czosnek - na koniec dodajemy pomidory oraz doprawiamy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso z niewielką ilością cebuli, również przyprawiamy. Na naczynie żaroodporne wylewamy beszamel, następnie pierwszy placek, nakładamy mięso oraz ser, następnie kładziemy kolejny placek - smarujemy sosem - nakładamy warzywa; nakładamy kolejny placek, polewamy sosem - dodajemy dużą ilość sera. Ostatni placem smarujemy beszamelem oraz kładziemy ser. Lasagne wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut.
bon apettit!
A ja lasagne nigdy jeszcze sama nie robiłam :< Zabieram się za to i zabieram... Twoje jest świetne.
OdpowiedzUsuńLasagne są boskie! Jeszcze takie składniki w niej! Jestem powalona na kolana :)
OdpowiedzUsuń