składniki potrzebne na jeden słoik :
- 500 gram truskawek drugiej klasy;
- 200 gram cukru;
- dwie łyżeczki soku z cytryny;
- pół łyżeczki żelatyny w proszku;
sposób wykonania:
Truskawki myjemy, zdejmujemy szypułki, następnie kroimy w mniejsze kostki. Do garnka wrzucamy pokrojone truskawki - trzymamy garnek na małym ogniu. Gdy z truskawek pójdą soki odcedzamy 1,5 szklanki (śmiało możemy je wypić lub zrobić z nich coś równie smacznego), następnie dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Garnek pozostawiamy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 1,5 godziny (pamiętajcie jednak, że Wasz czas może być inny). Po tym czasie zdejmujemy go z ognia, dodajemy żelatynę, chwilę mieszamy. Gotowy dżem wkładamy do słoika - porządnie zakręcamy i odwracamy do góry
nogami do wystygnięcia, następnie możemy włożyć go do lodówki lub spiżarni. Dobrze przechowywany dżem może stać długi czas.
bon apettit!
Bez żelatyny tez by dało radę ;)
OdpowiedzUsuńJa gotuję truskawki z cukrem przez 30 minut, wyłączam gaz, zostawiam odkryte do ostygnięcia, potem znowu gotuję przez około godzinę i mam pyszny dżem nie zawierający nic poza owocami i cukrem :)
Szczerze ta żelatyna była dodana dla pewności żeby dżem nie był rozwodniony ;))
UsuńPodejrzewam, że i bez niej by wyszedł^^
Hmm, może w wakacje będę miała trochę czasu na przetwory bez żelfixu... ;) Może, bo tak naprawdę zawsze starałam się ominąć ten długi proces.
OdpowiedzUsuńDżem wygląda wspaniale. Nie ma to, jak swój własny. Ja zawsze staram się gotować bez różnego rodzaju dodatków, bo i tak jest ich mnóstwo w kupowanych produktach. Im mniej chemii tym lepiej :) Więc mi bardzo odpowiada przepis na dżem bez żelfixu. Jak znajdę trochę czasu na zrobienie takiego dżemu to zaryzykuję też rezygnację z żelatyny.
OdpowiedzUsuńhej:) czy to oznacza, ze nie pasteryzujesz słoików z dżemem? pytam, bo sama chcę zrobić kilka słoiczków a nigdy nie robiłam nic takiego...:)
OdpowiedzUsuń