Zaraz po tagliatelle farfalle jest moim ulubionym rodzajem makaronu. Będąc w Polsce miałam okazję być w pewnej sieciowej restauracji, gdzie obiad nie zbyt przypadł mi do gustu. Zamówiłam penne ze szpinakiem i kurczakiem w sosie - otrzymałam rozwodnioną zupę z przegotowanym makaronem. Po tym doświadczeniu postanowiłam samemu przygotować taką wersję tego dania żeby nie kojarzyć źle tego nieszczęsnego szpinaku. Wybrałam do tego właśnie ulubione kokardki.
składniki potrzebne na 2 porcje:
- 300g makaronu farfalle;
- podwójna pierś z kurczaka;
- cebula;
- czosnek;
- bazylia;
- oregano;
- zioła prowansalskie;
- 3 garście świeżego szpinaku;
- śmietana;
- żółtko;
- oliwa;
- sól;
- pieprz mielony.
sposób przyrządzenia:
Osolony delikatnie szpinak gotujemy na parze, rozkładamy na desce do ostygnięcia. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze polędwiczki, marynujemy w oliwie i ziołach. Cebulę i czosnek siekamy na drobno. Na rozgrzaną patelnię wyrzucamy posiekane warzywa razem z ziołami (po łyżeczce z każdej). Podsmażamy przez kilka minut, następnie dorzucamy mięso. Gdy wszystko na patelni będzie dostatecznie wysmażone patelnię zdejmujemy z ognia dodajemy śmietanę z rozbełtanym żółtkiem, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec dodajemy szpinak, z powrotem wstawiamy na kuchenkę na kilka minut tym razem na mały płomień. Doprawiamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie cedzimy, płuczemy. Gotowy makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem.
bon apettit!
Ja tam bardzo rzadko jem kokardki, ale makaron to makaron - lubię je. Zwłaszcza z takimi dodatkami, bo co jak co, ale kurczak, szpinak i śmietanowy sos to połączenie idealne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony w śmietanowym sosie... Pyszności! A do tego kurczak i szpinak - świetnie połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmakaron ze szpinakiem uwielbiam :) jak dla mnie super :) pozdrawiam i polecam dania na grilla http://www.zgrilla.pl/biala-kielbasa-z-grilla-w-sosie-musztardowo-chrzanowym/
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych makaronów :) Aż mi ślinka pociekła ;)
OdpowiedzUsuńplukanie makaronu zajezdza troche 'polaczkowoscia'. dobry makaron, bez plukania jest idealny
OdpowiedzUsuńDzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpychotka :) skorzystałam dziś - obiadek :)
OdpowiedzUsuńu mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html
woow taki farfalle musiał być pyszny
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda super zwłaszcza z tym sosem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :-)Pozdrawawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńhttp://www.mecooks.com
Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i szczerze polecam to danie :-)
OdpowiedzUsuń