- 360 g mąki pszennej;
- 240 g margaryny;
- 120 g cukru;
- cukier waniliowy;
- 3 żółtka;
- 13 średnich jabłek;
składniki na kruszonkę:
- 200g mąki pszennej;
- 200g cukru;
- 150g roztopionego chłodnego masła;
sposób przygotowania:
Mąkę, cukier wsypujemy do miski, margarynę siekamy na drobną kostkę i wrzucamy do reszty. Jajka oddzielamy i wrzucamy żółtka. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
W tym czasie obieramy jabłka i trzemy je na tarce, blachę smarujemy by nałożyć na nią pergamin.
Po około 10/15 minutach wyjmujemy ciasto, sypiemy na blat mąkę i wałkujemy ciasto. Przekładamy je na blachę, robimy dziurki widelcem i wkładamy na 10 minut na 180 stopni, by spód się dobrze upiekł. W czasie pieczenia robimy kruszonkę : suche składniki mieszamy ze sobą stopniowo dodając do nich masło. Kruszonka powinna być delikatna i sypka.
Po tym czasie na podpieczone ciasto wykładamy tarte jabłka, białka, które pozostały nam z jaj ubijamy na pianę dodając cynamon i cukier puder. Wylewamy to na ciasto, a na koniec sypiemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika na 30 minut na 180 stopni. Gotową szarlotkę zostawiamy do ostygnięcia, po jakimś czasie możemy cieszyć się smakiem.
Ciasta które mi zostało było wystarczająco żeby zrobić tartaletkę, pomyślałam, że z dżemem z owoców leśnych będzie znakomity i tak też było. Czas pieczenia wynosił w sumie 30 minut - najpierw samo ciasto 10 minut - 20 minut z dżemem i kruszonką.
bon apettit!
szarlotka.. najlepsze ciasto na świecie!
OdpowiedzUsuńbardzoo lubię..najlepiej ciepłe <3
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Karmel-itką, nie ma ciasta, które zastąpiło by szalotkę :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to królowa wśród ciast!
OdpowiedzUsuń