niedziela, 10 lutego 2013

016. tilapia w płatkach owsianych z pieczonymi ziemniakami i kapustą

    Nie wiem jak Wy ale ja jestem ogromnym zwolennikiem filetowanych ryb pod każdą postacią. Tym razem w wersji w płatkach owsianych smażonej na margarynie pod widelec i nóż wpada tilapia. Wybrałam do tego pieczone ziemniaki i kapustę kwaszoną z papryką. Następnym razem postaram się wybrać jakąś inną ciekawą w smaku rybę - w końcu mieszkam nie daleko morza :).










składniki na 3 porcje:
- 3 płaty tilapii filetowanej
- 200 g płatków owsianych ekspresowych;
- pieprz i sól;
- musztarda stołowa;







-  5 dużych ziemniaków;
- łyżka soli;
- oliwa do pokropienia;
- przyprawa do ziemniaków;





Idealna w smaku do tego jest kapusta kwaszona z dodatkami lub bez.





sposób przygotowania:
    Zaczynamy od obierania ziemniaków. Dzielimy je na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy je tyle czasu żeby się nie rozpadły (ok 25 minut jeśli są duże, 20 - mniejsze). Po tym czasie przekładamy do durszlaka aż ostygną. Następnie układamy na desce i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na pergaminie, kropimy oliwą i przyprawami i wkładamy na 20 minut na 180 stopni do piekarnika.
    Tilapię przyprawiamy i smarujemy musztardą, a następnie obtaczamy w płatkach. Patelnię z margaryną podgrzewamy i smażymy każdą ze stron po 2/3 minuty na średnim ogniu. 
    Gotowe ryby układamy na talerzu razem z ziemniaczkami i kapustą kropimy tłuszczem ze smażenia - danie jest gotowe ! :)




bon apettit!


2 komentarze:

  1. Pychota! Uwielbiam grillowane ryby z aromatycznymi dodatkami. Zdrowe i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też, szczególnie, że mam zelecenia, żeby jeść ich więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur