sobota, 9 lutego 2013

015. pizza jogurtowo-śmietanowa z szynką, serem i cebulą

     Pomysł na dzisiejszy obiad wziął się z zobaczenia zdjęcia na którym dziewczyna brata robiła pizzę. Postanowiłam więc podwinąć rękawy i wziąć się także do roboty. 
  Najlepsze pizze to takie, w których sami możemy wybrać składniki jakie nam odpowiadają. Dziś postawiłam na sos jogurtowo-śmietanowy przypominający ten a'la carbonara. Użyłam takich składników, które powinny być w każdej lodówce więc powinno się ją przygotować sprawnie i bez większej bieganiny po sklepach. 
   Przepis na ciasto na pizzę wzięłam z przepisów z Pizzy Hut na cienkie ciasto. Zmodyfikowałam go odrobinę. 









składniki potrzebne na 2 porcje ciasta:
- 400g mąki pszennej;
- 40g drożdży;
- woda;
- 6 łyżek oliwy;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- łyżeczka cukru;
- szczypta soli;
- sól, pieprz, bazylia, oregano;

składniki na sos:
- cebulka;
- ząbek czosnku;
- 4 łyżki oliwy;
- 100 ml śmietany;
- 200 ml jogurtu;
- jedno żółtko;
- łyżka mąki pszennej;
- sól i pieprz.


składniki na 2 pizze:
- 20 dag szynki tradycyjnej;
- 30 dag żółtego sera gouda;
- 2 czerwone cebule;


sposób przyrządzenia:
    Standardowo rozpoczynamy od rozcierania drożdży z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody. Dosypujemy do tego 3 łyżki mąki, mieszamy łyżką następnie wyrabiamy wałek i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Odkładamy na bok.
   










 Siekamy cebulkę, rozgniatamy ząbek i wrzucamy je do garnka z gorącą oliwą. Gdy cebulka będzie zrumieniona, wyjmujemy czosnek, a następnie wlewamy śmietanę i jogurt - mieszamy. Zagotowany sos zdejmujemy z ognia, żółtko bełtamy i dodajemy łyżeczkę sosu mieszając. Chcemy uniknąć zważenia żółtka podczas dodawania go do garnka. Gotową mieszankę wlewamy do reszty - dodajemy łyżkę przesianej mąki, doprawiamy i ponownie mieszamy by nie było grudek. Gotowy sos odkładamy do ostygnięcia. 











   Do mieszanki na pizzę wlewamy 6 łyżek oliwy, 50 ml wody i mieszamy łyżką. Dodajemy do tego wałek z ciasta i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na 2 części i odkładamy na jedną godzinę w ciepłe miejsce. 
  












W tym czasie trzemy ser, cebulę kroimy w krążki, a szynkę w kostkę.
   Po 60 minutach wyciągamy ciasto, wałkujemy je na grubość ok 4/5 mm i dziurawimy widelcem i kładziemy na blachę do pizzy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i każdy z krążków pieczemy po 8 minut bez dodatków. Wtedy też ma czas podrosnąć i stać się chrupki. Następnie wyjmujemy je z piekarnika nakładamy sos, wszystkie dodatki i wkładamy je ponownie do pieca na 12 minut na 180 stopni bez blachy - pieczemy ją na samej kratce. 











    Nasza pizza wygląda i smakuje świetnie. Polecam do niej sos czosnkowy. 
bon apettit!
 


3 komentarze:

  1. Gdzie dzisiaj nie zajrzę, tam pizza. :) Ale trudno sie dziwić, wszak mamy jej dzień. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Możesz nie uwierzyć, ale teraz mnie uświadomiłaś, że dziś jest tak owy dzień! Heh, tak bym nawet nie miała pojęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja mam pytanie drożdże świeże i jeszcze proszek do pieczenia sztuczny ? na grzyba proszek do tego jak już są drożdże?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur