Najlepsze pizze to takie, w których sami możemy wybrać składniki jakie nam odpowiadają. Dziś postawiłam na sos jogurtowo-śmietanowy przypominający ten a'la carbonara. Użyłam takich składników, które powinny być w każdej lodówce więc powinno się ją przygotować sprawnie i bez większej bieganiny po sklepach.
Przepis na ciasto na pizzę wzięłam z przepisów z Pizzy Hut na cienkie ciasto. Zmodyfikowałam go odrobinę.
składniki potrzebne na 2 porcje ciasta:
- 400g mąki pszennej;
- 40g drożdży;
- woda;
- 6 łyżek oliwy;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- łyżeczka cukru;

- sól, pieprz, bazylia, oregano;
składniki na sos:
- cebulka;
- ząbek czosnku;
- 4 łyżki oliwy;
- 100 ml śmietany;
- 200 ml jogurtu;
- jedno żółtko;
- łyżka mąki pszennej;

składniki na 2 pizze:
- 20 dag szynki tradycyjnej;
- 30 dag żółtego sera gouda;
- 2 czerwone cebule;

Standardowo rozpoczynamy od rozcierania drożdży z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody. Dosypujemy do tego 3 łyżki mąki, mieszamy łyżką następnie wyrabiamy wałek i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Odkładamy na bok.





Do mieszanki na pizzę wlewamy 6 łyżek oliwy, 50 ml wody i mieszamy łyżką. Dodajemy do tego wałek z ciasta i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na 2 części i odkładamy na jedną godzinę w ciepłe miejsce.


W tym czasie trzemy ser, cebulę kroimy w krążki, a szynkę w kostkę.

Nasza pizza wygląda i smakuje świetnie. Polecam do niej sos czosnkowy.
bon apettit!
Gdzie dzisiaj nie zajrzę, tam pizza. :) Ale trudno sie dziwić, wszak mamy jej dzień. :)
OdpowiedzUsuńMożesz nie uwierzyć, ale teraz mnie uświadomiłaś, że dziś jest tak owy dzień! Heh, tak bym nawet nie miała pojęcia. :)
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanie drożdże świeże i jeszcze proszek do pieczenia sztuczny ? na grzyba proszek do tego jak już są drożdże?
OdpowiedzUsuń