wtorek, 12 lutego 2013

018. pizze w 2 smakach

      Z braku laku, a właściwie braku czasu postanowiłam zrobić pizze, bo to obiad/kolacja szybka w wykonaniu, a wszystkie składniki miałam pod ręką. Jedna z nich wyglądała tak samo jak ta, która została opisana w poście < tutaj > , druga z kolei ma na sobie sos pomidorowy oraz dwa rodzaje mięsa, ser i paprykę. Obie te pizze jednak różną się minimalnie ciastem, ponieważ użyłam dodatkowo mąkę kukurydzianą, co dało świetny efekt chrupkości, a ciasto nie straciło w smaku, a wręcz go polepszyło - dodatkowo wygląd ciasta jest bardzo ciekawy :).




     Składniki potrzebne do wykonania 2 krążków pizzy oraz sposób wykonania znajdziecie
 < tutaj > . Pamiętajcie jednak, że przepis ten powiększyłam o dodatkowe : 10 g drożdży, pół łyżeczki cukru, 100g mąki kukurydzianej, po łyżeczce : wody, oliwy, proszku do pieczenia oraz 10 ml wody.






składniki potrzebne na sos do pizzy:
- pół cebuli czosnkowej;
- 4 pomidorki koktajlowe; 
- pół pomidora;
- łyżeczka koncentratu pomidorowego;
- dwie łyżki oliwy;
- pieprz i sól.

składniki potrzebne do pizzy:
- 1/3 czerwonej papryki;
- pół piersi kurczaka pokrojona w kostkę, 
 smażona na maśle z przyprawą kebab-gyros;
- 3 pomidorki koktajlowe, krojone na 4 części;
- 50 g szynki tradycyjnej;
- 70 g sera żółtego gouda, krojonego w paski;


sposób wykonania:
    Do garnka wlewamy oliwę, oraz drobno posiekaną cebulę. Gdy cebulka lekko się zrumieni dodajemy pomidory i na małym ogniu dusimy przez 5 minut. Dodajemy łyżeczkę koncentratu  oraz sól i pieprz do smaku, następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. 


    Na podpieczoną pizzę nakładamy dodatki, pieczemy. Tak gotową pizzę wcinamy z ulubionym sosem!


bon apettit!



4 komentarze:

  1. Pycha. I znów mam ochotę na pizze..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja sugestia: moze do dan dopisywalabys info o : czasu przygotowania, trudnosci wykonania i cenie? :)

      roxy.

      Usuń
    2. mialam to napisac w komentarzu a nie w odpowiedzi gafa :D

      roxy.

      Usuń
  2. Jeśli chodzi o czas przygotowania i poziom trudności to jak najbardziej postaram się wprowadzić w każdy przepis tę informację, jednak co do cen to nie chcę ich umieszczać, ponieważ mieszkam w Holandii i wszystkie produkty (nawet polskie) kupuje tutaj u siebie i ceny w euro nie są adekwatne do tych polskich.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur