składniki potrzebne na sałatkę:
- pół sałaty lodowej;
- 1/3 papryki czerwonej;
- 4 krążki ananasa z puszki;
- niewielka ilość czerwonej cebuli;
- pierś z kurczaka;
- świeżo zmielony pieprz.
składniki na sos do sałatki:
- 150 ml jogurtu naturalnego;
- 100 ml śmietany;
- pieprz cytrynowa,
- świeżo zmielony pieprz
- niewielka ilość skórki z cytryny;
- łyżka oliwy;
- 2 krople octu winnego.
sposób przyrządzenia:
Pierś marynujemy w przyprawie ziołowej, pieprzu, bazylii i oliwie - odkładamy do lodówki. Przyprawy na dressing łączymy ze sobą dodajemy kroplę oliwy, mieszamy ze sobą po chwili dodajemy jogurt i śmietanę razem z octem oraz mieszamy - również wkładamy do lodówki. Kurczaka możemy włożyć do piekarnika na grill na 20 minut na 180 stopni. Sałatę kroimy w pasy, paprykę w paski następnie na pół, cebulę w piórka, ananasa w małą kostkę. Grillowanego kurczaka kroimy w kostki, wrzucamy do sałatki mieszamy i odkładamy. Gotową sałatkę nakładamy na talerz, a sos do sosjerki. Sałatkę świetnie się je maczając składniki w sosie. Mam nadzieję, że pomysł zachęci Was do pójścia do kuchni.
bon apettit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz