składniki potrzebne na 12 klopsików:
- 400 g mięsa mielonego wołowego;
- jajko;
- 3 łyżki musztardy dijon;
- pieprz;
- sól;
- bułka tarta;
- mąka kukurydziana do obsypania;
- 150 g margaryny.
składniki na sos:
- 2 łyżki musztardy dijon;
- 3 łyżki musztardy stołowej;
- cebula;
- 100 ml jogurtu naturalnego;
- łyżka mąki;
- bazylia;
- pieprz;
sposób wykonania:
Do mięsa dodajemy musztardę, jajo, sól pieprz następne ugniatamy ręką, dodajemy stopniowo bułkę tartą - tak by były lekko mokre. Mięso odkładamy na jakiś czas do lodówki. Po wyjęciu wyrabiamy 12 klopsów - obsypujemy je mąką kukurydzianą. Cebulkę siekamy na drobno. Margarynę topimy, następnie obsmażamy klopsy. Gotowe klopsy odkładamy do garnka, tłuszcz wlewamy do rondla, podsmażamy w nim posiekaną uprzednio cebulkę. W misce rozrabiamy jogurt z musztardą, mąką oraz bazylią, zmniejszamy ogień następnie wlewamy sos doprawiamy. Dolewamy wody w razie konieczności oraz ponownie doprawiamy. Gotowy sos wlewamy do garnka z klopsami, następnie chwilę je z nim gotujemy. Dodatkiem do tego obiadu była kasza perłowa oraz ogórek konserwowy.
bon apettit!
Tak jak samą musztardę, sos musztardowy też lubię ;) Trochę wszystko trąca mi dzieciństwem, ale w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu.
OdpowiedzUsuń