składniki potrzebne na 12 pasztecików:
- ciasto francuskie;
- pierś z kurczaka;
- 300 g pieczarek;
- 50 g margaryny;
- bazylia;
- sól;
- pieprz;
- żółtko.
sposób wykonania:
Ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 24 trójkąty. Margarynę topimy na patelni, delikatnie podsmażamy pieczarki. Pierś kroimy na mniejsze kawałki - przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Na 12 trójkącików nakładamy pieczarki, następnie surową pierś. Przykrywamy kolejnym kawałkiem, sklejamy palcami, następnie widelcem. Żółtko bełtamy - smarujemy każdy z trójkącików, następnie nacinamy ciasto na wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i zostawiamy je na kolejne 10 minut. Gotowe paszteciki zostawiamy do ostygnięcia.
Proponuję podawać z ulubionym sosem.
bon apettit !
Uwielbiam takie paszteciki z ciasta francuskiego, szczególnie na śniadanie do pracy ;) Kurczak i pieczarki to jedno z moich bardziej lubianych połączeń, więc na pewno by mi posmakowały ;)
OdpowiedzUsuńSą boskie ! Nowy przysmak w moim menu :)
OdpowiedzUsuń