niedziela, 17 marca 2013

041. paszteciki francuskie z kurczakiem i pieczarkami

        Jeśli nie masz pomysłu na szybką przekąskę, a w Twojej lodówce znajduje się ciasto francuskie - powinieneś się w ogóle nie zastanawiać, wybrać odpowiednie dla siebie produkty i wykonać paszteciki. U mnie na spotkaniu z gośćmi sprawdziły się idealnie - każdy kto spróbował - zachwalał :).



składniki potrzebne na 12 pasztecików:
- ciasto francuskie;
- pierś z kurczaka;
- 300 g pieczarek;
- 50 g margaryny;
- bazylia;
- sól;
- pieprz;
- żółtko.



sposób wykonania:
    Ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 24 trójkąty. Margarynę topimy na patelni, delikatnie podsmażamy pieczarki. Pierś kroimy na mniejsze kawałki - przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Na 12 trójkącików nakładamy pieczarki, następnie surową pierś. Przykrywamy kolejnym kawałkiem, sklejamy palcami, następnie widelcem. Żółtko bełtamy - smarujemy każdy z trójkącików, następnie nacinamy ciasto na wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i zostawiamy je na kolejne 10 minut. Gotowe paszteciki zostawiamy do ostygnięcia. 
Proponuję podawać z ulubionym sosem.


bon apettit !


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie paszteciki z ciasta francuskiego, szczególnie na śniadanie do pracy ;) Kurczak i pieczarki to jedno z moich bardziej lubianych połączeń, więc na pewno by mi posmakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są boskie ! Nowy przysmak w moim menu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur