poniedziałek, 18 marca 2013

042. batoniki owsiano zbożowe

      Każdy z nas powinien przygotować własne batoniki, po co przepłacać w sklepach , gdy przygotowanie ich samemu trwa bardzo krótko! Na każdą okazję i na każdą kieszeń :) 







składniki potrzebne na blachę batoników:
- fitella musli orzechowe ( powybierałam rodzynki, ponieważ nie lubię);
- szklanka wiórek kokosu;
- miseczka musli crunchy;
- płatki owsiane;
- 500 ml mleka skondensowanego;
- czekolada do topienia;
- 25 ml mleka.










sposób przygotowania :
 Suche składniki prócz owsianki dodajemy do siebie, wlewamy mleko ciągle mieszając. Dopiero teraz dosypujemy płatków owsianych by zagęścić mieszankę.  Blachę wykładamy pergaminem - nastawiamy piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem. Gotową mieszankę wykładamy na przygotowaną wcześniej blachę, staramy się wygładzić masę. Wkładamy do piekarnika na godzinę, następnie na 120 stopni kolejne 20 minut. Najlepiej kroić batoniki, gdy blacha jest jeszcze ciepła, następnie odkładamy je do ostygnięcia. Naszą czekoladę topimy z mlekiem, by powstała gładka masa. Każdy z batoników maczamy w czekoladzie, następnie odkładamy do ostygnięcia. Kilka godzin po upieczeniu batoniki są jeszcze twardawe, jednak po kilkunastu godzinach można je wcinać, bo są miękkie.


















bon apettit!

2 komentarze:

  1. Domowe batoniki - to jest to! Żadne Fitnessy się do nich nie umywają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jednak nie ma to jak zrobione samemu. Zgadzam się z przedmówczynią, domowe bez chemii są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur