Dziś będzie bez mięsa za to kolorowo i bardzo zdrowo. Co jakiś czas robię lodówkowy przegląd, dziś powynajdywało się w niej wiele warzyw stąd pomysł na zapiekane warzywa w kolorach reggae. :) Zazwyczaj nie jadam śniadań, dlatego takie posiłki lądują u mnie na talerzu na obiad.
składniki potrzebne:
- 4 jaja;
- średni brokuł;
- garść fasolki szparagowej żółtej;
- ser cheddar;
- pomidorki koktajlowe;
- 2 małe cebule lub jedna większa;
- sos sojowy kikkoman;
- sól;
- pieprz;
- 50 g margaryny.
sposób przygotowania:
Fasolkę oraz brokuł uprzednio gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę siekamy na drobno, pomidory na połówki, ser trzemy. Na patelni roztapiamy margarynę, następnie podsmażamy cebulę. Kolejno dodajemy fasolkę - kropimy sosem sojowym oraz pieprzem, następnie dodajemy brokuł oraz ser. Rozbijamy na nie jaja, dodajemy pomidorki. Wszystko przykrywamy folią, podsmażamy kilka minut. Nagrzewamy piekarnik do 125 stopni, następnie zdejmujemy patelnię z ognia wkładamy ją na 5 minut. Gotowe jaja śmiało można jeść z pieczywkiem lub ziemniakami - wybrałam tę pierwszą opcję, ponieważ zbytnio ziemniaków.
bon apettit!
Samo zdrowie, a i oko cieszy ;)
OdpowiedzUsuńświetne kolory i pyszne smaki :)
OdpowiedzUsuńwiosenne kolorki, piękne :)
OdpowiedzUsuń