poniedziałek, 25 marca 2013

046. sadzone jaja z warzywami w kolorach reggae

     Dziś będzie bez mięsa za to kolorowo i bardzo zdrowo. Co jakiś czas robię lodówkowy przegląd, dziś powynajdywało się w niej wiele warzyw stąd pomysł na zapiekane warzywa w kolorach reggae. :) Zazwyczaj nie jadam śniadań, dlatego takie posiłki lądują u mnie na talerzu na obiad. 



składniki potrzebne:
- 4 jaja;
- średni brokuł;
- garść fasolki szparagowej żółtej;
- ser cheddar;
- pomidorki koktajlowe;
- 2 małe cebule lub jedna większa;
- sos sojowy kikkoman;
- sól;
- pieprz;
- 50 g margaryny.





                      sposób przygotowania:
     Fasolkę oraz brokuł uprzednio gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę siekamy na drobno, pomidory na połówki, ser trzemy. Na patelni roztapiamy margarynę, następnie podsmażamy cebulę. Kolejno dodajemy fasolkę - kropimy sosem sojowym oraz pieprzem, następnie dodajemy brokuł oraz ser. Rozbijamy na nie jaja, dodajemy pomidorki. Wszystko przykrywamy folią, podsmażamy kilka minut. Nagrzewamy piekarnik do 125 stopni, następnie zdejmujemy patelnię z ognia wkładamy ją na 5 minut. Gotowe jaja śmiało można jeść z pieczywkiem lub ziemniakami - wybrałam tę pierwszą opcję, ponieważ zbytnio ziemniaków.







bon apettit!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur