Ciastka te są Wielkanocną tradycją w całej mojej rodzinie - co prawda każda z babć albo ciotek modyfikują ten przepis, aczkolwiek baza jest non stop taka sama ... amoniak. Podczas przygotowywania unosi się dość charakterystyczny zapach - jednak otworzenie okna i wywietrzenie załatwia sprawę.
- 75 dag mąki;
- 120 g tłuszczu;
- 180 g cukru
- 1,5 dag amoniaku;
- 2 jajka;
- 3 żółtka;
- 300 ml mleka.
+ potarte orzechy włoskie lub migdały
+ polewa czekoladowa
+ orzechy włoskie lub migdały do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy krem - pamiętajmy by dodać kieliszek wódki, aby ciastka miały dłuższy czas przydatności. Po upieczeniu ciasta i jego ostygnięciu każdy z kawałków przekrawamy na pół smarujemy kremem w środku oraz każdy bok na zewnątrz - obtaczamy orzechami. Polewę roztapiamy, polewamy każdy z ciastek - nakładamy po orzechu lub migdale. Gotowe ciastka najlepiej by odstały pół dnia - wtedy też ciasto przesiąknie kremem i nie będzie suche.
bon apettit!
witam nie podalas tutaj jak robi sie krem zreszta caly przepis jest jakby niedokonczony nic konkretnego co z czym
OdpowiedzUsuńW moim domu ciasto kroiło się w kostkę jeszcze jak było gorące ponieważ dobre mazurki są bardzo kruche i na zimno bardzo się kruszy ...
OdpowiedzUsuńWedlug mnie wszystko jest :) dziekuje.
OdpowiedzUsuń