piątek, 5 kwietnia 2013

054. mazurki/amoniaczki



       Ciastka te są Wielkanocną tradycją w całej mojej rodzinie - co prawda każda z babć albo ciotek modyfikują ten przepis, aczkolwiek baza jest non stop taka sama ... amoniak. Podczas przygotowywania unosi się dość charakterystyczny zapach - jednak otworzenie okna i wywietrzenie załatwia sprawę.






Wykonałam przepis w proporcjach (na około 60 ciastek) :
- 75 dag mąki;
- 120 g tłuszczu;
- 180 g cukru
- 1,5 dag amoniaku;
- 2 jajka;
- 3 żółtka;
- 300 ml mleka.

+ potarte orzechy włoskie lub migdały
+ polewa czekoladowa 
+ orzechy włoskie lub migdały do dekoracji












Sposób przygotowania: 
    Przygotowujemy krem - pamiętajmy by dodać kieliszek wódki, aby ciastka miały dłuższy czas przydatności. Po upieczeniu ciasta i jego ostygnięciu każdy z kawałków przekrawamy na pół smarujemy kremem w środku oraz każdy bok na zewnątrz - obtaczamy orzechami. Polewę roztapiamy, polewamy każdy z ciastek - nakładamy po orzechu lub migdale. Gotowe ciastka najlepiej by odstały pół dnia - wtedy też ciasto przesiąknie kremem i nie będzie suche. 













bon apettit!

3 komentarze:

  1. witam nie podalas tutaj jak robi sie krem zreszta caly przepis jest jakby niedokonczony nic konkretnego co z czym

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim domu ciasto kroiło się w kostkę jeszcze jak było gorące ponieważ dobre mazurki są bardzo kruche i na zimno bardzo się kruszy ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wedlug mnie wszystko jest :) dziekuje.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur