składniki potrzebne na prostokątną tartę:
- opakowanie ciasta francuskiego lub kruchego;
- żółta papryka;
- kilka plastrów szynki;
- kilka plastrów bekonu;
- pomidor;
- dwa jajka;
- ser mozarella (mój był kozi)
- kilka plastrów cheddara;
- kilka gałązek czosnku niedźwiedziego;
- śmietana kwaśna;
- salsa pomidorowa;
- łyżeczka papryki wędzonej w przyprawie;
- łyżeczka czosnku granulowanego;
- pieprz mielony;
- sól.
sposób przygotowania:
Ciasto wykładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy samo ciasto na 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Szynkę, bekon, pomidor i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Do miski wkładamy śmietanę, jajka, przyprawy. Następne dodajemy łyżkę salsy i pomidor - mieszamy. Ciasto, gdy jest już lekko podpieczone wyciągamy z piekarnika i wykładamy na niego paprykę z szynką i bekonem. Wylewamy na to mieszankę ze śmietaną, siekamy czosnek niedźwiedzi i wysypujemy na tartę. Na koniec posypujemy serami i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 20
minut. Gdy ser będzie pięknie złocisty uznajemy, że tarta jest gotowa.
minut. Gdy ser będzie pięknie złocisty uznajemy, że tarta jest gotowa.
smacznego!
Idealna na każdą porę :)
OdpowiedzUsuń