sobota, 2 maja 2020

075. tarta idealna na każdą porę

      Czasem mamy ochotę na coś na prawdę szybkiego do zrobienia, bo: "nie chce nam się gotować" lub "nie mamy na to zbyt wiele czasu". Najczęściej kupujemy jedzenie w knajpach choć wcale to nie jest najlepsze rozwiązanie - o czym wiedzą najlepiej nasze portfele. Zamiast takiego dania chciałabym zaproponować Wam coś co możecie zjeść na śniadanie, obiad lub kolację. Wystarczy tylko kilka składników, forma żaroodporna i piekarnik.




składniki potrzebne na prostokątną tartę:



- opakowanie ciasta francuskiego lub kruchego;
- żółta papryka;
- kilka plastrów szynki;
- kilka plastrów bekonu;
- pomidor;
- dwa jajka;
- ser mozarella (mój był kozi)
- kilka plastrów cheddara;
- kilka gałązek czosnku niedźwiedziego;
- śmietana kwaśna;
- salsa pomidorowa;
- łyżeczka papryki wędzonej w przyprawie;
- łyżeczka czosnku granulowanego;
- pieprz mielony;
- sól.


sposób przygotowania:



     Ciasto wykładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy samo ciasto na 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Szynkę, bekon, pomidor i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Do miski wkładamy śmietanę, jajka, przyprawy. Następne dodajemy łyżkę salsy i pomidor - mieszamy. Ciasto, gdy jest już lekko podpieczone wyciągamy z piekarnika i wykładamy na niego paprykę z szynką i bekonem. Wylewamy na to mieszankę ze śmietaną, siekamy czosnek niedźwiedzi i wysypujemy na tartę. Na koniec posypujemy serami i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 20
minut. Gdy ser będzie pięknie złocisty uznajemy, że tarta jest gotowa.


























smacznego!






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur