Dziś przepis dość klasyczny, tarta flambee jest czymś powszechnie znanym na świecie. Nadaje się jako przekąska, bo jest zbyt mało syta aby jeść ją na przykład w czasie obiadowym. Jeśli jeszcze jej nie jadłeś lub jadłaś serdecznie polecam!
składniki potrzebne do tarty:

- płat ciasta flambee;
- łyżeczka miodu;
- 200 g świeżego twarożku;
- 300 g boczku pokrojonego w kostki;
- 150g sera żółtego;
- czerwona cebula.
składniki potrzebne do sałaty z pysznym dressingiem:
- sałata rzymska;- łyżka musztardy ostrej;
- pieprz mielony;
- łyżeczka octu balsamicznego.
sposób przyrządzenia:
Do serka dodaj miód, rozsmaruj na płacie ciasta. Ser potrzyj na tarce, cebulę pokrój w pióra. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W tym czasie na posmarowaną tartę wysyp boczek, następnie cebulę, a na końcu ser. Gotową tartę piecz przez koło 10/15 minut. W czasie oczekiwania na ciasto obierz i umyj sałatę, dokładnie ją osusz. W osobnej misce zrób dressing - musztardę zmieszaj z octem i większą ilością pieprzu. Wymieszaj dokładnie następnie sałatę porozrywaj na mniejsze kawałki i zmieszaj dressingiem. Gotową tartę pokrój według uznania, nie czekaj aż ostygnie. Podawaj z sałatą.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz