piątek, 22 maja 2020

077. tarta flambee z sałatą rzymską

     Witajcie. Ostatnio mam niewiele czasu na częste udostępnianie postów. Mimo to nie poddaję się i postaram się wrzucać przepisy przynajmniej kilka razy w miesiącu. Podoba mi się taki obrót spraw, bo samo rozwój jest najważniejszy.
     Dziś przepis dość klasyczny, tarta flambee jest czymś powszechnie znanym na świecie. Nadaje się jako przekąska, bo jest zbyt mało syta aby jeść ją na przykład w czasie obiadowym. Jeśli jeszcze jej nie jadłeś lub jadłaś serdecznie polecam!


składniki potrzebne do tarty:


- płat ciasta flambee;
- łyżeczka miodu;
- 200 g świeżego twarożku;
- 300 g boczku pokrojonego w kostki;
- 150g sera żółtego;
- czerwona cebula.

składniki potrzebne do sałaty z pysznym dressingiem:

- sałata rzymska;
- łyżka musztardy ostrej;
- pieprz mielony;
- łyżeczka octu balsamicznego.



sposób przyrządzenia:  

   Do serka dodaj miód, rozsmaruj na płacie ciasta. Ser potrzyj na tarce, cebulę pokrój w pióra. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W tym czasie na posmarowaną tartę wysyp boczek, następnie cebulę, a na końcu ser. Gotową tartę piecz przez koło 10/15 minut. W czasie oczekiwania na ciasto obierz i umyj sałatę, dokładnie ją osusz. W osobnej misce zrób dressing - musztardę zmieszaj z octem i większą ilością pieprzu. Wymieszaj dokładnie następnie sałatę porozrywaj na mniejsze kawałki i zmieszaj  dressingiem. Gotową tartę pokrój według uznania, nie czekaj aż ostygnie. Podawaj z sałatą.





smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur