składniki potrzebne na 4 porcje zupy:
- krewetki zimnowodne ok 200 g;- krewetki koktajlowe ok 200 g;
- małże omułka ok 200;
- surowy dorsz ok 150 g;
- wędzony pstrąg łososiowy na zimno 100 g;
- wędzony łosoś na zimno 200 g (akurat miałam z panierką pieprzną);
- duża cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- pół czerwonej papryki;
- czerwona papryczka habanero;
- ćwiartka cytryny;
- 250 ml rosołu bez dodatków (skorzystałam z rosołu z dnia poprzedniego);
- pół litra soku pomidorowego;
- pieprz;
- sól;
- 50 g masła;
- koperek;
- sos tabasco.
sposób przygotowania:
Owoce morza dokładnie myjemy, dorsza kroimy w kostki, łososia i pstrąga szarpiemy na mniejsze kawałki - odstawiamy na bok. Paprykę czerwoną myjemy, kroimy na cienkie długie plastry, a habanero siekamy w rękawiczkach. Czosnek siekamy na drobno, cebulę w pióra. W rondlu topimy masło, podsmażamy na nim czosnek, cebulę i obie papryki.Doprawiamy solą i pieprzem. W momencie gdy cebula jest lekko zeszklona wrzucamy wszystkie owoce morza i pozwalamy im się razem podsmażyć. Po około 5 minutach wlewamy bulion oraz sok pomidorowy. Pozwalamy się temu zagotować. Na koniec doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny oraz kilkoma kroplami tabasco (w zależności jak bardzo pikantną zupę chcemy zjeść). Posypujemy posiekanym koperkiem. Można podawać z chlebem lub bułką z masłem czosnkowym.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz