środa, 30 stycznia 2013

004. szybkie burgery w 2 wersjach

        Nie wiem jak Wy ale ja nie bardzo przepadam za hamburgerami z fast foodów więc wolę takie przygotowane przez siebie. Pokażę Wam przepisy na 2 wersje burgera - z mięsem mielonym i stekiem wołowym.

wersja pierwsza:


składniki na 2 burgery: 

- 100g mięsa mielonego;
- ząbek czosnku;
- młoda mała cebula;
- 3 łyżki oliwy;
- sól i pieprz do smaku;
       sposób przyrządzenia: 
Do miski wrzucamy mięso, posiekaną cebulę,czosnek i doprawiamy solą, pieprzem. Formujemy 2 burgery. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy mięso.

składniki na kanapkę:
-w kanapce znajduje się typowe holenderskie pieczywko witte puntjes, w Polsce mówimy na nie 'słodka bułka'. Różni się jednak tym, że nie jest słodka i często używana jest w knajpach jako bułka do hamburgera;
-wcześniej przygotowany burger;
-2 plastry pomidora;
-liść sałaty;
-mała młoda cebulka;
-prażona cebulka;
-majonez;
-sos zrobiony z keczupu, musztardy sarepskiej i majonezu (proporcje 30:30:30)

      sposób przyrządzenia:
Bułę smarujemy majonezem następnie nakładamy wszystkie składniki polewamy sosem, posypujemy prażoną cebulką i cieszymy się smakiem :) 


wersja druga


składniki na burgery:
- steki z mięsa wołowego 
- 100ml oliwy;
- sól i pieprz do smaku;

Mięso oprószamy solą i pieprzem, wklepujemy palcami do mięsa.Wkładamy na 5/10 minut do lodówki. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy steki - po 5 minut z każdej strony by wysmażyły się na pół krwisto. Gotowe steki odsączamy ze zbędnego tłuszczu i wkładamy do lodówki - nie chcemy by wyciekała z nich krew tylko były ładnie różowe. 

składniki na kanapkę:
- zwykłe bułki do hamburgerów (równie dobrze można użyć bułek ciabattych);
- steki;
- musztarda sarepska lub dijon;
- plastry pomidora;
- liście sałaty;
- młoda cebulka;
- majonez;
- -sos zrobiony z keczupu, musztardy sarepskiej i majonezu (proporcje 30:30:30)
- prażona cebulka;

      sposób przyrządzenia:
Steki smarujemy musztardą, a resztę czynności wykonujemy tak samo jak w wersji pierwszej.



bon appetit!
                






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur