składniki potrzebne na 5 kebabów:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego;
- 100 g bułki tartej;
- ząbek czosnku;
- 2 małe cebulki lub jedna większa;
- natka świeżej pietruszki (zawsze możecie poratować się suszoną);
- sól i pieprz do smaku
- 5 drewnianych lub metalowych patyków na szaszłyki.
sposób przyrządzenia:
Cebulkę, czosnek, natkę siekamy
na drobno - dodajemy do mięsa,
wsypujemy bułkę i zagniatamy.
Dodajemy pieprz i sól do smaku
(nie bójcie się próbować surowego mięsa :)).
Wyrobione mięso wkładamy na 5/10 minut do lodówki.
Gdy wyjmiemy miskę mięso dzielimy na 5 kawałków i formujemy
kebaby. Nadziewamy je na patyki i smażymy na głębokim oleju - miałam do tego frytownicę, jednak doskonale nadaje się do tego patelnia oraz w wersji 'light' w piekarniku na 15/20 minut na 200 stopni na grillu. Po wyjęciu odsączamy kebaby z tłuszczu.
Kebaby można serwować na wiele sposobów, mianowicie:
- z sosem czosnkowym;
- frytkami;
- pieczywem pita;
- surówką colesław;
- sałatą i pomidorami;
- i oczywiście coca-colą ;)!
bon apettit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz