piątek, 1 lutego 2013

006. kebaby na patyku

       Cały dzień zanosiłam się by stworzyć jakiś konkret no i... się udało :). Kolejnym daniem jest mega szybki sposób na ciekawy obiad w domu. Zacznijmy od początku określenie kebab lub kebap obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy. Tym razem weźmiemy pod lupę kebab na patyku (po jemeńsku, wtedy, gdy dodamy do przepisu cynamon).



składniki potrzebne na 5 kebabów:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego;
- 100 g bułki tartej;
- ząbek czosnku;
- 2 małe cebulki lub jedna większa;
- natka świeżej pietruszki (zawsze możecie poratować się suszoną);
- sól i pieprz do smaku
- 5 drewnianych lub metalowych patyków na szaszłyki.




















sposób przyrządzenia:
Cebulkę, czosnek, natkę siekamy 
na drobno - dodajemy do mięsa, 
wsypujemy bułkę i zagniatamy.
 Dodajemy pieprz i sól do smaku
 (nie bójcie się próbować surowego mięsa :)). 
Wyrobione mięso wkładamy na 5/10 minut do lodówki.
Gdy wyjmiemy miskę mięso dzielimy na 5 kawałków i formujemy
kebaby. Nadziewamy je na patyki i smażymy na głębokim oleju - miałam do tego frytownicę, jednak doskonale nadaje się do tego patelnia oraz w wersji 'light' w piekarniku na 15/20 minut na 200 stopni na grillu. Po wyjęciu odsączamy kebaby z tłuszczu.



















Kebaby można serwować na wiele sposobów, mianowicie: 
- z sosem czosnkowym;
- frytkami;
- pieczywem pita;
- surówką colesław;
- sałatą i pomidorami;
- i oczywiście coca-colą ;)!



bon apettit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur