sobota, 2 lutego 2013

007. gołąbki inaczej

    Kolejnym pomysłem na obiad są gołąbki inaczej, czyli mięso mielone z ryżem położone na kapuście pekińskiej gotowanej na parze z sosem pomidorowym. Czas wykonania jest dość krótki także i poziom trudności nie jest wysoki.






składniki potrzebne na 5 porcji:
- 5 liści kapusty pekińskiej;
- 250 g mięsa mielonego;
- 200 g ryżu brązowego;
- cebula;
- 2 łyżeczki kucharku;
- 2 łyżki oliwy;
- sól i pieprz do smaku.

składniki potrzebne do sosu :
- cebula;
- puszka pomidorów pelati;
- łyżka koncentratu pomidorowego;
- 25 ml wody;
- łyżka oliwy;
- pieprz i sól do smaku.

sposób przyrządzenia :
     Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, a następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty. 
Listki kapusty gotujemy na parze ok 10 minut, odkładamy je do ostygnięcia i przygotowujemy sobie garnek do gotowania ryżu. Ryż wstawiamy na ok 20 minut (to ryż brązowy więc jest twardszy i dłużej się gotuje), siekamy cebulkę . Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, a na nią cebulkę. Mięso wyjmujemy z lodówki - wrzucamy na patelnię. Mieszając, trzymamy go tak długo na patelni, aż się usmaży.  Ugotowany ryż cedzimy i łączymy z mięsem przyprawiając go łyżkami kucharka. Teraz możemy zabrać się do przygotowania sosu. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, a następnie cebulkę. Chwilę później pomidory - dusimy je, aż do uzyskania gładkiej masy. Koncentrat rozrabiamy z wodą i wlewamy do sosu doprawiamy solą i pieprzem mieszając. Gotowy sos podduszamy jeszcze przez 4 minuty (można dłużej, gdy jest za rzadki). 
  Na koniec na talerz kładziemy sałatę, na to mięso i polewamy sosem.























Gotowe!

bon apettit !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur