składniki potrzebne na 5 porcji:
- 5 liści kapusty pekińskiej;
- 250 g mięsa mielonego;
- 200 g ryżu brązowego;
- cebula;
- 2 łyżeczki kucharku;
- 2 łyżki oliwy;
- sól i pieprz do smaku.
składniki potrzebne do sosu :
- cebula;
- puszka pomidorów pelati;
- łyżka koncentratu pomidorowego;
- 25 ml wody;
- łyżka oliwy;
- pieprz i sól do smaku.
sposób przyrządzenia :
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, a następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty.
Listki kapusty gotujemy na parze ok 10 minut, odkładamy je do ostygnięcia i przygotowujemy sobie garnek do gotowania ryżu. Ryż wstawiamy na ok 20 minut (to ryż brązowy więc jest twardszy i dłużej się gotuje), siekamy cebulkę . Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, a na nią cebulkę. Mięso wyjmujemy z lodówki - wrzucamy na patelnię. Mieszając, trzymamy go tak długo na patelni, aż się usmaży. Ugotowany ryż cedzimy i łączymy z mięsem przyprawiając go łyżkami kucharka. Teraz możemy zabrać się do przygotowania sosu. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, a następnie cebulkę. Chwilę później pomidory - dusimy je, aż do uzyskania gładkiej masy. Koncentrat rozrabiamy z wodą i wlewamy do sosu doprawiamy solą i pieprzem mieszając. Gotowy sos podduszamy jeszcze przez 4 minuty (można dłużej, gdy jest za rzadki).
Na koniec na talerz kładziemy sałatę, na to mięso i polewamy sosem.
Gotowe!
bon apettit !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz