składniki potrzebne na sos (4 porcje):
- bekon ok. 100g;
- mała cebula;
- 100g margaryny
- 200 ml śmietany;
- 200 g tartego sera gouda;
- 150g mozarelli;
- 50 ml wody;
- oregano i bazylia(zawsze lepsze będą świeże)
- sól i pieprz do smaku
Potrzebny jest również jeden brokuł oraz makaron spagetti na 4 porcje.
sposób przygotowania:
Brokuł dzielimy na różyczki wkładamy do garnka
z zimną osoloną wodą i gotujemy aż zmiękną.
Następnie siekamy cebulkę i wrzucamy na rozgrzaną
patelnię razem z bekonem (W wersji z kurczakiem robimy to samo).
Gdy usmażymy wszystko na patelni oddzielamy
bekon do miski, a resztę wlewamy do garnka.
Do rondla wlewamy śmietanę oraz oregano,
bazylię i stawiamy na małym ogniu ciągle mieszając.
Gdy lekko podgotujemy sos dolewamy wody, a razem z nią oba sery.
Mieszamy aż do momentu, gdy ser się roztopi i sos będzie się "ciągnął".
Dorzucamy do niego bekon i dopiero wtedy możemy doprawiać sos pieprzem oraz solą,
ponieważ boczek jest słony sam w sobie i sól może nam
potrzebowali więcej soli i pieprzu). Gdy wiemy, że sos jest gotowy
odstawiamy go pod przykryciem i gotujemy makaron.
Na koniec wszystko układamy na talerzu i ... można wcinać !
bon apettit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz