składniki, które potrzebujemy na niski biszkopt:
- 4 jaja;
- 4 łyżki cukru;
- 4 łyżki mąki
- łyżka proszku do pieczenia.
składniki potrzebne na krem:
- krem do tortów waniliowy
- 150 ml mleka kokosowego;
- 150 ml mleka;
- 40 g wiórków kokosowych.
Potrzebna nam również będzie galaretka truskawkowa oraz dżem.
sposób przygotowania :
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do nich cukier i ucieramy kogel-mogel. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy ją do żółtek, przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 200 stopni.
W czasie pieczenia, zagotowujemy wodę na galaretkę i rozrabiamy ją, odkładamy w chłodne miejsce by mogła swobodnie ostygnąć. Krem z opakowania łatwo możemy zamienić w masę o bardzo ciekawym smaku, a wszystko to przez mleko kokosowe. Wszystkie składniki dodajemy do siebie (prócz kokosu) i mieszamy do uzyskania jednolitej masy - wtedy też dodajemy wiórki i mieszamy.
Odkładamy do lodówki.
Gdy ciasto jest upieczone i ostygnięte smarujemy je dżemem - dość grubą warstwą. Następnie nakładamy krem i rozprowadzamy równo nożem lub silikonową szpatułką. Gdy galaretka zaczyna tężeć w garnku możemy wylać ją na ciasto, rozprowadzić równomiernie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie śmiało możecie się częstować.
bon apettit!
Pychotka, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń