sobota, 9 lutego 2013

014. ekspresowe ciasto truskawkowe

         Nie było mnie trochę czasu także postanowiłam przygotować dwa przepisy . Pierwszym z nich będzie przepis na ekspresowe ciasto truskawkowe na biszkopcie z dżemem własnej roboty - jeszcze, gdy pracowałam przy truskawkach miałam okazję mieć ich więcej niż zwykle i zrobiłam kilka słoiczków dżemu - idealnie nadawał się do ciasta, które przygotowałam. Wy jednak możecie zadowolić się dżemem kupionym ze sklepu. Jest to świetna alternatywa zamiast truskawek, które świetnie nadają się do zrobienia tego ciasta w lecie.

składniki, które potrzebujemy na niski biszkopt:
- 4 jaja;
- 4 łyżki cukru;
- 4 łyżki mąki
- łyżka proszku do pieczenia.






składniki potrzebne na krem:

- krem do tortów waniliowy 
- 150 ml mleka kokosowego;
- 150 ml mleka;
- 40 g wiórków kokosowych.


Potrzebna nam również będzie galaretka truskawkowa oraz dżem.








                                                  sposób przygotowania :
     Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do nich cukier i ucieramy kogel-mogel. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy ją do żółtek, przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 200 stopni. 
   W czasie pieczenia, zagotowujemy wodę na galaretkę i rozrabiamy ją, odkładamy w chłodne miejsce by mogła swobodnie ostygnąć. Krem z opakowania łatwo możemy zamienić w  masę o bardzo ciekawym smaku, a wszystko to przez mleko kokosowe. Wszystkie składniki dodajemy do siebie (prócz kokosu) i mieszamy do uzyskania jednolitej masy - wtedy też dodajemy wiórki i mieszamy.
Odkładamy do lodówki. 
  Gdy ciasto jest upieczone i ostygnięte smarujemy je dżemem - dość grubą warstwą. Następnie nakładamy krem i rozprowadzamy równo nożem lub silikonową szpatułką. Gdy galaretka zaczyna tężeć w garnku możemy wylać ją na ciasto, rozprowadzić równomiernie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie śmiało możecie się częstować. 















bon apettit!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur