piątek, 15 lutego 2013

021. spaghetti bolognese w mojej wersji

    Spaghetti z winem to obiad, który idealnie pasuje do dzisiejszego dnia. Wykorzystałam dzisiaj trzy rodzaje pomidorów : pelati z puszki, suszone oraz koktajlowe. Polecam ten przepis na obiad oraz romantyczne kolacje :).



składniki potrzebne na sos bolognese:
- 300g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego;
- pół cebuli białej;
- ząbek czosnku;
- puszka pomidorów pelati;
- dwa suszone pomidory;
- cztery pomidorki koktajlowe;
- dwie łyżeczki koncentratu;
- bazylia;
- papryka słodka;
- sól;
- pieprz mielony;
- 50 ml wody;
- dwie krople tabasco;
- dwie łyżki oliwy.











sposób przygotowania:

   

  Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek, smażymy do momentu zrumienienia. Dodajemy mięso, a następnie zwiększamy ogień. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem ciągle mieszając. Wrzucamy suszone pomidory oraz koktajlowe pokrojone na części, dusimy kolejną chwilę, następnie kroimy pomidory z puszki i wrzucamy je do sosu razem z zalewą w której były. Dodajemy bazylię i tabasco i dusimy przez kolejne 5 minut. Wyjmujemy suszone pomidory, dodajemy koncentrat, wodę oraz doprawiamy  pieprzem i solą na koniec ciągle mieszając. Gotowy sos nakładamy na makaron spaghetti. Świetnie smakuje wino czerwone słodkie.





bon apettit!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur