niedziela, 17 lutego 2013

023. kokosanki

          Czasem pewnie i Wam zostaje kilka białek kurzych po gotowaniu w kuchni i zastanawiacie się co z nimi zrobić by ich zwyczajnie w świecie nie wyrzucić. Wymyśliłam, że jedyną rzeczą na którą mogę mieć ochotę to właśnie kokosanki. Wyszło ich dość dużo, bo są zrobione z sześciu białek. 



składniki potrzebne na ciasteczka:
- 6 białek kurzych;
- 3 pełne szklanki wiórek kokosowych (lub więcej gdy masa będzie za rzadka);
- 1,5 szklanki cukru;
- pół szklanki cukru pudru;
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
- szczypta soli;

- szpryca do wyciskania ciastek.







sposób wykonania:
    Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier puder i szklankę cukru - znów miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Kolejną rzeczą którą wrzucamy do miski jest kokos, mieszamy już tym razem łyżką, dodajemy kawę oraz resztę cukru mieszając. Masą nadziewamy szprycę i formujemy paseczki, a następnie zwijamy je w 'trójkąciki'. Gotowe kokosanki wrzucamy na 160 stopni z termoobiegiem na 20 minut do piekarnika. Odstawiamy do ostygnięcia, po kilkudziesięciu minutach można się zajadać !
















bon apettit!





     Właśnie zajadam się przepyszną sałatką z grillowaną rybą, sałatą lodową, pomidorami i domowymi grzankami w sosie śmietanowo-koperkowym <3 Krzycho też potrafi przygotować coś na prawdę dobrego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur