składniki potrzebne na ciasteczka:
- 6 białek kurzych;
- 3 pełne szklanki wiórek kokosowych (lub więcej gdy masa będzie za rzadka);
- 1,5 szklanki cukru;
- pół szklanki cukru pudru;
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
- szczypta soli;
- szpryca do wyciskania ciastek.
sposób wykonania:
Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier puder i szklankę cukru - znów miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Kolejną rzeczą którą wrzucamy do miski jest kokos, mieszamy już tym razem łyżką, dodajemy kawę oraz resztę cukru mieszając. Masą nadziewamy szprycę i formujemy paseczki, a następnie zwijamy je w 'trójkąciki'. Gotowe kokosanki wrzucamy na 160 stopni z termoobiegiem na 20 minut do piekarnika. Odstawiamy do ostygnięcia, po kilkudziesięciu minutach można się zajadać !
bon apettit!
Właśnie zajadam się przepyszną sałatką z grillowaną rybą, sałatą lodową, pomidorami i domowymi grzankami w sosie śmietanowo-koperkowym <3 Krzycho też potrafi przygotować coś na prawdę dobrego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz