składniki potrzebne :
- opakowanie fasoli typu jaś;
- 1 większy koncentrat pomidorowy;
- 200 g kiełbasy z wędzarni;
- 200 g mięsa wieprzowego;
- cebula;
- łyżka mąki;
- liść laurowy;
- 3 kulki ziela angielskiego;
- majeranek;
- pieprz;
sposób przygotowania:
Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą i odstawiamy na ok 8 godzin. Następnego dnia płuczemy ją, dodajemy sól, ziele angielskie oraz liść laurowy. W momencie zagotowania wyjmujemy liść oraz ziele, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Kiełbasę kroimy na półksiężyce, cebulkę siekamy, a mięso w małą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw cebulę, następnie kiełbasę. Gdy kiełbasa lekko się zrumieni dodajemy mięso, aż będzie lekko podpieczone. Do ugotowanej fasolki dodajemy cały koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz - na końcu dorzucamy wcześniej przygotowaną kiełbasę i mięso. Żeby zagęścić danie wyjmujemy kilka fasolek, rozgniatamy je w misce, dodajemy mąkę, mieszamy z małą ilością wywaru fasolki i z powrotem wrzucamy do garnka. Fasolka idealnie smakuje z chlebkiem, albo bułkami. :)
bon apettit!
Świeżutka bułeczka do fasolki po bretońsku świetnie się nadaje :) A widziałaś Kasiu moją wersję - http://fasolkapobretonsku.net.pl/ ? :)
OdpowiedzUsuń