składniki potrzebne na kremówkę:
- 2 spody z ciasta francuskiego (najłatwiej jest kupić);
- żółtko;
- krem;
- folia aluminiowa.
składniki na krem :
- 7 łyżek cukru,
- laska waniliowa;
- 2 czubate łyżki mąki;
- 375 ml mleka;
- 500 ml serka mascarpone;
- 250 ml śmietanki kremówki;
sposób przygotowania:
Żółtka na krem ucieramy z cukrem i nasionami wanilii, dodajemy do tego mąkę i 75 ml mleka, a resztę zagotowujemy. Gdy mleko będzie ciepłe zdejmujemy je z ognia i dodajemy mieszankę. Z powrotem stawiamy na ogień - ciągle mieszamy. Gdy krem nabierze konsystencji budyniowej odstawiamy go w zimne miejsce do ostygnięcia. Żółtko bełtamy, smarujemy każdy spód i pieczemy z osobna po 18 minut na 190 stopni. Gdy krem ostygnie śmietankę ubijamy, dodajemy serek, a następnie dodajemy do kremu - wkładamy do lodówki. Przygotowujemy kieszonkę z folii na ciasta by krem nie wypłynął, wlewamy go, a następnie przykrywamy drugi spód - odkładamy do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach możemy kroić ciasto i posypujemy cukrem pudrem.
bon apettit!
O pyszności, tego nie da się nie lubić:)
OdpowiedzUsuńPyyszna!.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, jutro wypróbuję przepis, a ciasto kupuję w wersji light(z lidla), troszkę mniej kalorii:)
OdpowiedzUsuń