składniki potrzebne do zrobienia 15 bułeczek:

- pół szklanki cukru;
- szklanka mleka;
- 3 łyżki cukru waniliowego;
- 80g miękkiej margaryny;
- 2 małe ziemniaki;
- około 400g mąki + do podsypania;

składniki potrzebne na nadzienie:
- 100g twarożku półtłustego;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżki jogurtu;
- łyżka soku z cytryny;

- brązowy cukier;
- jajko.
składniki potrzebne na lukier:
- 100g cukru pudru (lub więcej jeśli lukier będzie za rzadki);
- 2 łyżki letniej wody;
- kilka kropel soku z cytryny.

sposób przyrządzenia:

Ugotowane ziemniaki przekładamy przez praskę.
Wyjmujemy zaczyn, dodajemy do niego wszystkie składniki - ugniatamy.
Ciasto powinno być elastyczne i lekko pulchne.

W tym czasie twarożek rozgniatamy widelcem z jogurtem,
cukrem oraz cytryną - odkładamy do lodówki. Przygotowujemy lukier -

na 15 części, formujemy bułeczki z dołeczkiem w środku -
układamy na blasze wyłożonej pergaminem z odstępami,
ponieważ podczas pieczenia trochę zwiększą swą objętość.
Bełtamy jajo smarujemy pędzelkiem każdą z drożdżówek.
Łyżeczką nakładamy twarożek, umyte borówki wciskamy w serek,
na koniec posypujemy po łyżeczce cukru brązowego na każdą bułę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy blachę
na 15/20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, kładziemy
na ściereczkę aż ochłodną, następnie nakładamy na nie lukier.
Gotowe drożdżówki świetnie nadają się jako dodatek do kawy,
na śniadanie lub zwyczajnie gdy mamy ochotę na coś słodkiego :).
bon apettit!
wyglądają przepysznie ;d
OdpowiedzUsuńWygladaje smakowicie :) Ja robilam bardzo podobne ale bez ziemniakow, ktore bardzo mnie ciekawia ;-)
OdpowiedzUsuń