Potrzebna nam będzie jedna pierś z kurczęcia bądź indycza pokrojona w pasy równej grubości. Marynujemy w oliwie oraz mieszance ziołowej - odkładamy do lodówki na jakiś czas.
składniki potrzebne na sos:
- 5 kosteczek mrożonego szpinaku;
- 4 łyżki jogurtu naturalnego;
- ząbek czosnku;
- cebula;
- pieprz mielony;
-sól.
sposób przygotowania:
Zamarynowane kawałki piersi przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, smażymy każdy pasek wg gustów - może to być dziwne jednak lubię mocno wysmażony lekko suchy filet. Zdejmujemy drób z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Działamy ciągle na tej samej patelni - dolewamy oliwy i wrzucamy cebulkę. Gdy ta się zrumieni wrzucamy drobno posiekany czosnek, jogurt oraz pieprz do smaku. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy paseczki, pomidorki kroimy na połówki wrzucamy je na patelnię by lekko się podgrzały ( żeby nie zeszła z nich skórka!). Gotowe danie można podawać z pieczonymi ziemniakami.
bon apettit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz