składniki potrzebne na 3 porcje:
- 200 g makaronu ryżowego;
- mieszanka warzyw chińskich składająca się z :
kapusty pekińskiej, szalotki, papryki, pora oraz kiełek fasoli mung
- kiełki kapusty, słonecznika oraz lucerny;
- pojedyncza pierś kurczaka;
- pół łyżeczki kurkumy;
- łyżeczka curry;
- ząbek czosnku;
- sos słodko-kwaśny.;
-oliwa.
sposób przygotowania:
Osoloną wodę zagotowujemy - odstawiamy z ognia, wrzucamy makaron, przykrywamy pokrywką na 3 minuty. Pierś z kurczaka kroimy na drobną kostkę, posiekany czosnek dorzucamy do miski. Wsypujemy łyżeczkę curry, pół kurkumy oraz wlewamy trochę sosu słodko-kwaśnego. Na rozgrzany wok wrzucamy piersi, gdy kostki będą dobrze wysmażone dorzucamy mieszankę oraz kiełki - smażymy przez minutę na wysokim ogniu. Pod koniec wlewamy troszkę sosu słodko kwaśnego - mieszamy oraz smażymy przez kolejne kilka minut. Gotową potrawkę nakładamy na makaron, chwytamy pałeczki do ręki i cieszymy się smakiem !
bon apettit !
Estetycznie wyglądające i smakowite danie :) Przypomniałaś mi, jak dawno nie jadłam chińszczyzny.
OdpowiedzUsuń