czwartek, 18 kwietnia 2013

059. lasagne z mięsem i warzywami

        Pierwszy raz robiłam lasagne w domu - wyszło bardzo dobrze, a nawet lepiej. Polecam każdemu przygotować wszystko samemu - począwszy od ciasta, po sos oraz farsz :)






składniki potrzebne na makaron:
- 2 jajka
- 0,5 kg mąki
- sól
- woda;
- 2 łyżki oliwy.


składniki na farsz:
- mięso mielone;
- papryka słodka;
- czerwona papryka;
- cukinia;
- czerwona cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- puszka pomidorów;
- sól;
- pieprz.

+ ser żółty.

składniki na beszamel:
- 4 łyżki masła;
- 4 łyżki mąki;
- 2,5 szklanki mleka;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- sól;
- pieprz.





sposób wykonania:
    Zaczynamy od beszamelu : roztapiamy masło z mąką, następnie stopniowo dodajemy mleko - na koniec doprawiamy. Następnie wszystkie składniki na makaron dodajemy do siebie - ugniatamy - dzielimy na części - wałkujemy na odpowiednie dla nas rozmiary - odkładamy do wyschnięcia. Warzywa na farsz podsmażamy na oliwie - kolejno paprykę, cukinię, cebulę, czosnek - na koniec dodajemy pomidory oraz doprawiamy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso z niewielką ilością cebuli, również przyprawiamy. Na naczynie żaroodporne wylewamy beszamel, następnie pierwszy placek, nakładamy mięso oraz ser, następnie kładziemy kolejny placek - smarujemy sosem - nakładamy warzywa; nakładamy kolejny placek, polewamy sosem - dodajemy dużą ilość sera. Ostatni placem smarujemy beszamelem oraz kładziemy ser. Lasagne wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut.




                          bon apettit!


2 komentarze:

  1. A ja lasagne nigdy jeszcze sama nie robiłam :< Zabieram się za to i zabieram... Twoje jest świetne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lasagne są boskie! Jeszcze takie składniki w niej! Jestem powalona na kolana :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur