Będzie coś co skradło mi w ostatnim czasie serce. Idealna na mięso z grilla, pieczonego mięsa lub do zjedzenia na kanapki - karmelizowana cebula z pieczarkami.
składniki, które potrzebujemy :
- dwie duże cebule czerwone;
- 3 mniejsze żółte cebule;
- 6 pieczarek;
- 3 łyżeczki cukru;
- pół łyżeczki miodu;
- ocet jabłkowy;
- oliwa;
- sól;
- pieprz.
sposób przygotowania:
Pieczarki kroimy w cząstki, a obraną cebulę kroimy na większe plastry. Rozgrzewamy oliwę na patelni, najpierw na większym ogniu podsmażamy przez krótki czas pieczarki żeby nie wypuściły wody już na samym początku. W momencie dodania cebuli ogień zmniejszamy do minimum - cebula karmelizuje się powoli. Dodajemy cukier, miód, szczyptę pieprzu i octu mniej więcej 2 łyżki. Co jakiś czas mieszamy. Nie zapominamy o dodaniu pieprzu i soli do smaku. Cebula jest gotowa jeśli przybierze ciemny jednolity kolor. Taki jak na zdjęciu powyżej. Można jeść na ciepło i zimno - w obu przypadkach smakuje niesamowicie!
Ten przepis skradł i moje serce.
OdpowiedzUsuń