składniki potrzebne do tarty:
- opakowanie ciasta filo (w środku miałam 10 płatów);
- 200 g łososia atlantyckiego;
- 100 g krewetek królewskich(kupiłam już zrobione,
dlatego od razu miały kolor różowy);
- 200 g mrożonego szpinaku;
- serek topiony ementaler;
- 2 ząbki czosnku;
- cytryna;
- 50 g masła;
- 2 plastry sera żółtego gouda;
- 100 g sera cheddar;
- ser grana padano;
sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od rozpuszczenia masła, uważajmy aby się nie spaliło. Będzie nam potrzebne do posmarowania każdego płata. Na tartownicę (jaką macie taką używajcie) wykładamy papier do pieczenia, następnie płaty filo pamiętając o posmarowaniu ich pomiędzy sobą. Na wierzch rozprowadzamy ser gouda i trochę cheddara - odstawiamy na bok. Gdy to jest zrobione, rozgrzewamy patelnię - wkładamy na nią rozmrożony szpinak wraz z serkiem topionym, posiekanym czosnkiem, sokiem z całej cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem jak lubicie. Tak połączone składniki od razu przekładamy na tartownicę wyłożoną ciastem i serem. Kroimy na kawałki łososia, układamy go równomiernie na szpinaku, następnie krewetki. Trzemy cheddara na owoce morza, następnie składamy ciasto do środka. Na samą górę posypujemy grana padano. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy z termoobiegiem około 20 minut do osiągnięcia złocistego koloru. Gotową tartę podajemy z ulubionym sosem - w moim przypadku jest to ulubiony domowy czosnkowy sos.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz