składniki potrzebne do pora z boczkiem i pieczarkami :
- jeden duży por;
- opakowanie krojonego boczku;
- pół cebuli;
- brązowe pieczarki;
- ząbek czosnku;
- łyżeczka sosu sojowego;
- świeżo mielony pieprz;
- łyżka masła;
składniki potrzebne do pieczonej karkówki:
- 5 kawałków karkówki wieprzowej;
- 2 gałązki świeżego rozmarynu;
- 2 małe gałązki cząbru zimowego;
- kilka liści pietruszki;
- pół cebuli;
- ząbek czosnku;
- łyżeczka papryki wędzonej;
- łyżeczka czosnku staropolskiego;
- świeżo mielony pieprz;
- łyżka sosu sojowego.
- łyżka sosu sojowego.
sposób przygotowania:
Zaczynamy od mięsa - zioła obrywamy z gałązek, cebulę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy do miski razem z przyprawami i łyżeczką sosu sojowego. Zostawiamy do zamarynowania. W tym czasie obieramy pora i myjemy do dokładnie. Następnie dzielimy na 4 kawałki i kroimy w grubsze ćwiartki - odstawiamy na bok. Boczek dajemy na rozgrzaną patelnię i na wolnym ogniu wytapiamy tłuszcz. Cebulę i czosnek siekamy na drobno, pieczarki w większe cząstki i dodajmy wraz z łyżeczką masła do boczku w momencie, gdy przybiera brązowy kolor. Przez chwilę razem smażymy. Gdy wszystko będzie miało piękną barwę odkładamy na chwilę do naczynia i na tej samej patelni na bardzo wolnym ogniu dusimy pora pod przykrywką (pamiętając o tym by go co chwila mieszać żeby go nie spalić). Gdy por będzie miękki dodajemy uprzednio podsmażone składniki, mieszamy i doprawiamy pieprzem - odkładamy do
wystygnięcia.
Zamarynowane mięso wykładamy na blachę, przykrywamy folią i nastawiamy piekarnik na 240 stopni z termoobiegiem. Mięso pieczemy na najwyższym poziomie najpierw przez 25 minut, następnie zdejmujemy z niego folię i ustawiamy piekarnik na funkcję grill 220 stopni przez 10 minut. Gotowemu mięsu dajemy chwilę odpocząć, następnie wykładamy na talerz razem z boczkiem i w moim przypadku pure ziemniaczanym z koperkiem.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz