niedziela, 26 kwietnia 2020

071. por z boczkiem i pieczarkami jako danie lub dodatek.

    Danie powstało przypadkiem wraz z opróżnianiem lodówki z tych produktów, które za jakiś czas mogłyby kompletnie się nie przydać. Polecam wszystkim takie rozwiązanie - włącza się wtedy większa kreatywność i można stworzyć coś zupełnie nowego, a przy tym pysznego. W tytule napisałam, że por z boczkiem może wystąpić jako danie lub dodatek do mięsa. U mnie dziś w tej drugiej wraz z karkówką ze świeżymi ziołami i pure ziemniaczanym z koperkiem.




składniki potrzebne do pora z boczkiem i pieczarkami :


- jeden duży por;
- opakowanie krojonego boczku;
- pół cebuli;
- brązowe pieczarki;
- ząbek czosnku;
- łyżeczka sosu sojowego;
- świeżo mielony pieprz;
- łyżka masła;

        składniki potrzebne do pieczonej karkówki:

- 5 kawałków karkówki wieprzowej;
- 2 gałązki świeżego rozmarynu;
- 2 małe gałązki cząbru zimowego;
- kilka liści pietruszki;
- pół cebuli;
- ząbek czosnku;
- łyżeczka papryki wędzonej;
- łyżeczka czosnku staropolskiego;
- świeżo mielony pieprz;
- łyżka sosu sojowego.



sposób przygotowania:


     Zaczynamy od mięsa - zioła obrywamy z gałązek, cebulę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy do miski razem z przyprawami i łyżeczką sosu sojowego. Zostawiamy do zamarynowania. W tym czasie obieramy pora i myjemy do dokładnie. Następnie dzielimy na 4 kawałki i kroimy w grubsze ćwiartki - odstawiamy na bok. Boczek dajemy na rozgrzaną patelnię i na wolnym ogniu wytapiamy tłuszcz. Cebulę i czosnek siekamy na drobno, pieczarki w większe cząstki i dodajmy wraz z łyżeczką masła do boczku w momencie, gdy przybiera brązowy kolor. Przez chwilę razem smażymy. Gdy wszystko będzie miało piękną barwę odkładamy na chwilę do naczynia i na tej samej patelni na bardzo wolnym ogniu dusimy pora pod przykrywką (pamiętając o tym by go co chwila mieszać żeby go nie spalić). Gdy por będzie miękki dodajemy uprzednio podsmażone składniki, mieszamy i doprawiamy pieprzem - odkładamy do
wystygnięcia.
   Zamarynowane mięso wykładamy na blachę, przykrywamy folią i nastawiamy piekarnik na 240 stopni z termoobiegiem. Mięso pieczemy na najwyższym poziomie najpierw przez 25 minut, następnie zdejmujemy z niego folię i ustawiamy piekarnik na funkcję grill 220 stopni przez 10 minut. Gotowemu mięsu dajemy chwilę odpocząć, następnie wykładamy na talerz razem z boczkiem i w moim przypadku pure ziemniaczanym z koperkiem.






smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur