poniedziałek, 27 kwietnia 2020

073. nieklasyczny makaron bolognese

      Większość z nas lubi makarony. Oto kolejna propozycja podania jednego z ulubionych przez wszystkich dania. Dlaczego nie klasyczny ? Odważyłam się dodań do niego dwa rodzaje papryki :)






składniki potrzebne na 5 porcji:



- 400 g mięsa grubo mielonego;
- 450 g makaronu spaghetti;
- cebula czosnkowa;
- ząbek czosnku;
- 2 małe papryki pomarańczowe;
- papryczka pepperoni;
- jeden duży pomidor;
- mały przecier pomidorowy;
- 3 marchewki;
- zioła śródziemnomorskie;
- pęczek natki pietruszki;
- papryka wędzona;
- puszka pomidorów krojonych;
- mascarpone;
- ser grana padano;
- oliwa;
- sól i pieprz.



sposób przygotowania:


   Wstawiamy wodę na makaron, solimy ją. Do gotującej się wody dodajemy makaron, na średnim ogniu gotujemy do momentu aż makaron będzie al dente. Do mięsa dodajemy przecier, przyprawy oraz startą na drobnym oczku marchewkę. Mieszamy, odstawiamy na bok. Cebulę, czosnek i papryki kroimy na drobno -wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Gdy warzywa się nam delikatnie podsmażą dodajemy mięso oraz umyty, pokrojony w małe kostki pomidor. Smażymy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Dodajemy puszkę pomidorów i mascarpone (w moim przypadku była to gotowa mieszanka tych dwóch składników) - zostawiamy w rondlu do momentu rozgotowania pomidorów. Siekamy i wrzucamy pietruszkę (nie całą)  - jeszcze chwilę mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Makaron cedzimy, najpierw dajemy do na talerz, następne dodajemy sos. Posypujemy grana padano i ozdabiamy posiekaną pietruszką.


















smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur