składniki na naleśniki:
150g mąki kukurydzianej;
250g mąki pszennej;
1 jajo;
mleko ok. 200 ml;
woda gazowana ok. 50 ml;
szczypta soli;
łyżeczka cukru;
łyżka roztopionego masła;
oliwa;
składniki na farsz:
300g mięsa wieprzowo-wołowego;
puszka czerwonej fasoli;
puszka kukurydzy;
1 papryczka chili;
cebula biała (może być też czosnkowa);
pomidor;
koncentrat pomidorowy;
pieprz kajeński;
papryka słodka;
oliwa;
sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia naleśników:
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier - mieszamy, a następnie wlewamy płyny wraz z jajkiem i masłem. Wszystko energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. W razie, gdy ciasto nie ma lejącej konsystencji dodajemy stopniowo więcej mleka. Patelnię kropimy oliwą i nie pozostaje nam nic innego tylko przygotować naleśniki - rozmiar placków zależy tylko i wyłącznie od Was i posiadanej patelni.
Sposób przyrządzenia farszu:
Cebulę siekamy na drobną kostkę w tym czasie na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i rumienimy ją delikatnie. Wrzucamy siekaną papryczkę bez pestek dalej smażąc. Następnie dodajemy mięso doprawiając je solą i pieprzem. W czasie, gdy mięso dochodzi sparzmy pomidora i obierzmy go ze skórki (najlepiej jest naciąć skórkę "na krzyż" i wrzucić do gorącej wody - po chwili skórka odchodzi sama) wybieramy z niego pestki, kroimy i wrzucamy do mięsa. Po wykonaniu tych czynności dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, paprykę słodką (ok 2 płaskie łyżeczki) i pieprz kajeński (wg uznania, ponieważ pieprz jest dość wyraźny i ostry w smaku nie możemy z nim przesadzić). Całość mieszamy, dodajemy fasolę i kukurydzę - jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu co jakiś czas mieszając.
Gotowe naleśniki wypełniamy farszem i zawijamy. Możemy dodać do środka tarty ser (może być gouda) - świetnie sklei placki podczas podgrzewania w piekarniku. Zawinięte placki przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na ok 10 min na 180 stopni w termoobiegu.
Naleśniki świetnie smakują z sosem czosnkowo-jogurtowym.
bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz