Przyznam, że dzisiejszy obiad bardzo mi smakował, także i przepis powinien przypaść Wam do gustu.
potrzebne składniki:
- 300 g mięsa wieprzowego;
- ząbek czosnku;
- cebula;
- 4 suszone pomidory;
- papryka słodka;
- makaron ryżowy;
- 1/3 kapusty białej;
- pieprz ziołowy;
- pieprz czarny;
- 50 g margaryny;
- łyżeczka koncentratu pomidorowego;
- szklanka bulionu;
- oliwa.
sposób wykonania:
Mięso dzielimy na małe polędwiczki. Czosnek i cebulę drobno siekamy wrzucamy do mięsa, doprawiamy papryką, pieprzem czarnym i ziołowym kropimy oliwą, dodajemy kilka kropel tabasco (wg uznania) - mieszamy i odkładamy do lodówki na kilkanaście minut. Rozpuszczamy margarynę na patelni, wrzucamy mięso i smażymy kilka minut, następnie obracamy je i trzymamy kolejne minuty na wyższym ogniu. Dorzucamy do tego suszone pomidory oraz posypujemy słodką papryką. Po jakimś czasie wlewamy do tego bulion i zostawiamy na małym ogniu, aż większość wody odparuje.
Kapustę kroimy na paski, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu zmięknięcia.
Cedzimy ją i od razu mieszamy z makaronem ryżowym. Do mięsa dodajemy łyżeczkę koncentratu, wtedy też sos będzie jeszcze bardziej gęsty i smaczny. Gotowe mięso nakładamy na ryż z kapustą.
bon apettit !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz