piątek, 1 marca 2013

030. nietypowy gulasz wieprzowy na makaronie ryżowym z gotowaną kapustą

         Wczoraj była chińszczyzna, więc na dziś pozostało mi co nieco makaronu w lodówce. Nie chciałam by smaki były podobne do siebie, także pomyślałam, że przygotuję polędwiczki w formie gulaszu ( z tym, że bez papryki ale z suszonymi pomidorami).
    Przyznam, że dzisiejszy obiad bardzo mi smakował, także i przepis powinien przypaść Wam do gustu. 











potrzebne składniki:
- 300 g mięsa wieprzowego;
- ząbek czosnku;
- cebula;
- 4 suszone pomidory;
- tabasco;
- papryka słodka;
- makaron ryżowy;
- 1/3 kapusty białej;
- pieprz ziołowy;
- pieprz czarny; 
- 50 g margaryny;

- łyżeczka koncentratu pomidorowego;
- szklanka bulionu;

- oliwa.




































sposób wykonania: 
     Mięso dzielimy na małe polędwiczki. Czosnek i cebulę drobno siekamy wrzucamy do mięsa, doprawiamy papryką, pieprzem czarnym i ziołowym kropimy oliwą, dodajemy kilka kropel tabasco (wg uznania) - mieszamy i odkładamy do lodówki na kilkanaście minut. Rozpuszczamy margarynę na patelni, wrzucamy mięso i smażymy kilka minut, następnie obracamy je i trzymamy kolejne minuty na wyższym ogniu. Dorzucamy do tego suszone pomidory oraz posypujemy słodką papryką. Po jakimś czasie wlewamy do tego bulion i zostawiamy na małym ogniu, aż większość wody odparuje. 
 Kapustę kroimy na paski, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu zmięknięcia. 
Cedzimy ją i od razu mieszamy z makaronem ryżowym. Do mięsa dodajemy łyżeczkę koncentratu, wtedy też sos będzie jeszcze bardziej gęsty i smaczny. Gotowe mięso nakładamy na ryż z kapustą. 










 bon apettit !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur