poniedziałek, 4 marca 2013

031. śniadanie na kolację - owsianka z karmelizowanymi orzechami i czekoladą

     Tak to już ze mną jest, że najczęściej na kolację jadam posiłki, które lepiej byłoby jeść na śniadanie. Jednak nie przejmuję się tym i pozwalam sobie na takie przyjemności. 


składniki potrzebne na jedną porcję:
- 150 g płatków owsianych;
- 100 ml gorącej wody;
- mleko;
- garstka orzechów włoskich;
- brązowy cukier;
- miód;
- 2 kostki czekolady mlecznej;
- cukier.



sposób wykonania:
    Na małej patelni prażymy orzechy, dodajemy brązowy cukier i miód. Gdy wszystko się z karmelizuje odkładamy do ostygnięcia. Płatki zalewamy wrzątkiem, mieszamy by woda nasiąknęła, załączamy palnik i dodajemy stopniowo mleka ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy cukier według uznania, zdejmujemy z ognia, mieszamy by ostygło. Na gotową owsiankę kruszymy kostki czekolady, nakładamy orzechy.


bon apettit!



1 komentarz:

  1. Ja także lubię czasem zjeść owsiankę na kolację :) Smakuje bynajmniej nie gorzej niż o poranku!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur