wtorek, 5 marca 2013

032. ravioli ze szpinakiem, mozarellą i kurczakiem


        Od wczoraj przepis na ravioli chodził za mną i nie potrafił wybić mi się z głowy. Wszystko zaczęło się od obejrzenia pierwszego odcinka programu 'Doradca Smaku' Michela Moran, w którym to właśnie przygotowane było ravioli ( z tym, że ze szpinakiem i łososiem). 





składniki potrzebne na ok 30 ravioli:
- 200 g mąki;
- 2 jajka;
- 100 ml wody;
- szczypta soli.

składniki potrzebne na nadzienie:
- kilka kostek szpinaku;

- ząbek czosnku;
- pierś z kurczaka pokrojona w bardzo drobną kostkę;
- bazylia;
- mini mozarella;
- sól i pieprz;






sposób przygotowania:
    Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 kulki, przykrywamy i odstawiamy na jakiś czas. Pierś z kurczaka  kropimy oliwą, dodajemy bazylię, sól i pieprz, odstawiamy do lodówki. Szpinak z posiekanym czosnkiem przesmażamy żeby wydobyć nadmiar wody. Podsmażamy filet, mozarellę kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto wałkujemy na bardzo cieniutkie placki, wycinamy szklanką kółeczka, faszerujemy, zaklejamy (można użyć troszkę wody na palce żeby lepiej się kleiły). Gotowe ravioli wrzucamy do gotującej się osolonej wody i trzymamy około 5 minut.  Danie można zjeść z sosem serowym - polecam!















bon apettit!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur