środa, 20 marca 2013

044. tarta biszkoptowa z kremem bananowym

      Już od kilku dni chodził za mną biszkopt w jakiejś czekoladowej postaci. Jako, że w moim domu było kilka dojrzałych bananów postanowiłam je wykorzystać. 







składniki potrzebne na biszkopt :
- 5 jajek;
- 5 łyżek cukru;
- 2 łyżki proszku do pieczenia;
- 5 łyżek mąki;
- 5 łyżek kakao.


składniki na krem:
- 400 ml śmietanki;
- 2 banany;
- sok z połowy cytryny;
- 4 łyżki cukru waniliowego;
- 2 łyżki kakao.

sposób wykonania:
    Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do nich cukier, ucieramy na kogel-mogel. Białka ubijamy. Dodajemy do żółtek, przesiewamy mąkę, proszek i kakao - wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy biszkoptowej. Wylewamy na formę do tarty - pieczemy przez 20 minut w piekarniku na 180 stopni. Upieczony biszkopt, gdy jest jeszcze ciepły wykrawamy i tworzymy "dołek". Zbędny biszkopt możemy użyć do posypania, bądź w ogóle nic z tym nie robić. Śmietankę ubijamy z cukrem. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem - kropimy cytryną by nie sczerniały. Dodajemy je do śmietanki, mieszamy - stopniowo dodajemy również kakao. Gotowy krem nakładamy na ciasto. Użyłam trochę biszkoptu do posypania (nie wszystko). Wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania. 































bon apettit!



4 komentarze:

  1. Co jedno to lepsze! Następnym razem wpraszam się na obiad i deser. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta biszkoptowa to fajna alternatywa dla kruchego ciasta :)
    Na pewno wypróbuję przepis :)
    Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka :) Ciasta z bananami to zawsze dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur