poniedziałek, 22 kwietnia 2013

061. żółte placki twarogowo waniliowe z owocowym sosem

      Ostatnio często zdarza mi się pichcić na słodko wieczorami. Testuję nowe kombinacje i smaki - pół życia nie jadałam placków, tak więc teraz chcę to zmienić.




składniki potrzebne na ponad 20 placków:
- 200 g twarogu;
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej;
- 2 szklanki mąki kukurydzianej;
- 2 jajka;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- budyń waniliowy z cukrem;
- kropla aromatu waniliowego
- 3 łyżki cukru;
- szklanka mleka;
- pół szklanki jogurtu;
- woda.

składniki na sos:
- mrożone owoce
 (truskawki, maliny, jeżyny, porzeczka czerwona, jagody)
- pół cytryny;
- 2 łyżki cukru pudru.


+ olej do smażenia


sposób wykonania:
     Suche składniki dodajemy do siebie, następnie wbijamy jaja oraz wlewamy mleko, jogurt oraz wodę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej - robimy placki. Pamiętajmy by odsączyć je z tłuszczu zanim będą podane. Mrożone owoce podgrzewamy, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier - mieszamy do uzyskania letniego sosu. 



                            bon apettit !













Akcja Kolacja

2 komentarze:

  1. Ale fajne placki, gdyby nie to, że siedzę w pracy od razu zrobiłabym sobie na drugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur