Ostatnio często zdarza mi się pichcić na słodko wieczorami. Testuję nowe kombinacje i smaki - pół życia nie jadałam placków, tak więc teraz chcę to zmienić.
składniki potrzebne na ponad 20 placków:
- 200 g twarogu;
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej;
- 2 szklanki mąki kukurydzianej;
- 2 jajka;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- budyń waniliowy z cukrem;
- kropla aromatu waniliowego
- 3 łyżki cukru;
- szklanka mleka;
- pół szklanki jogurtu;
- woda.
składniki na sos:
- mrożone owoce
(truskawki, maliny, jeżyny, porzeczka czerwona, jagody)
- pół cytryny;
- 2 łyżki cukru pudru.
+ olej do smażenia
sposób wykonania:
Suche składniki dodajemy do siebie, następnie wbijamy jaja oraz wlewamy mleko, jogurt oraz wodę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej - robimy placki. Pamiętajmy by odsączyć je z tłuszczu zanim będą podane. Mrożone owoce podgrzewamy, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier - mieszamy do uzyskania letniego sosu.
bon apettit !
Ale fajne placki, gdyby nie to, że siedzę w pracy od razu zrobiłabym sobie na drugie śniadanie.
OdpowiedzUsuńPlacuszki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuń