wtorek, 9 kwietnia 2013

057. puszyste calzone + domowe frytki

       Gdy macie trochę czasu na przygotowanie obiadu warto wziąć pod uwagę calzone właśnie. Jadając je w pizzeriach zazwyczaj natykałam się na takie, które mi nie odpowiadały - tak więc postanowiłam przygotować mega puszyste ciasto chrupkie z zewnątrz. W moim zaopatrzeniu znalazły się również ziemniaki, które kompletnie nie nadają się do gotowania chyba, że do puree albo na frytki. Wystarczyło je tylko pokroić na drobno - usmażyć we frytkownicy i się zajadać.





składniki potrzebne na 4 duże calzone:
- 30 g świeżych drożdży;
- 100 ml mleka;
- 100 ml wody;
- 400 g mąki pszennej + do posypania;
- 3 łyżki cukru;
- łyżka soli;
- 3 łyżki miękkiej margaryny.

farsz:
- sos cebulowo-śmietanowy;
- polędwiczki z kurczaka;
- boczek;
- papryka czerwona;
- brązowe pieczarki;
- mozarella;
- ser żółty.




sposób wykonania:
     Drożdże rozpuszczamy z letnim mlekiem i łyżką cukru. Suche składniki łączymy ze sobą, wlewamy wodę i mleko jednocześnie - wyrabiamy ciasto. Na koniec dokładamy margarynę kontynuujemy wyrabianie ciasta. Odkładamy pod przykryciem na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Przygotowujemy w tym czasie sos i składniki na farsz.  Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części wyrabiamy kolejno, wałkujemy w "owal", wypełniamy farszem - na koniec zaklejamy.  Wkładamy do piekarnika na blasze na 10 minut na 200 stopni, następnie na 15 minut na kratce na 175 stopni. Gotowe calzone świetnie smakuje z keczupem lub sosem czosnkowym.











bon apettit!



4 komentarze:

  1. Ależ świetne! Genialna opcja na obiad do pracy, nie robiłam, choć widziałam wiele razy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za zgłoszenie przepisu do akcji Fast Good! Proszę jeszcze o dodanie bannerka, wtedy z przyjemnością dodam go do akcji. Kłaniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Bardzo fajne jedzonko widzę u Ciebie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur